Vecka 33 (32+1)

I magen:

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Nu kan det till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.

 

vikt.JPG langd.JPG

2-2.2 kg

43 cm

 

Mamma:

Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Partner:

Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det.


Mina tankar:

Jag glömde ju berätta att moderkakan hade flyttat på sig så det blir till att klämma ut bebisen dem "normala" vägen. men det ska nog gå det med :)

 

när barnmorskan kände på bebisen så låg den ju med huvudet neråt men på ultraljudet så var det minsann rumpan neråt så han har inte bestämt sig riktigt hur han vill komma ut. men jag sa till fredrik häromdagen att jag tänker inte föda i säte minsann. då får det bli snitt!!

 

hickandet kan jag absolut känna igen. det hickas några omgångar varje dag. speciellt på kvällen är det hickigt. men det är inte så att hela magen hoppar utan jag känner små "hopp" i nedre delen av magen. bebisen har ju verkligen hittat en favvoplats längs med högra sidan och neråt. så därför är hickandet i stort sett alltid på samma ställe.

 

besöken hos barnmorskan kommer nu blir tätare. varannan vecka och vid vecka 35 36 så blir det varje vecka. det närmar sig med stormsteg och fredrik sa igår att det nu känns på riktigt. såklart svårare för honom att få in det. han känner ju inte bebisen i magen varje dag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Valfritt innehåll
RSS 2.0